Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Λαμπερά γιατί είναι ματωμένα...

Diamonds are a girls best friend ..Μας τραγούδησε κάποτε η εκπληκτική ξανθιά Marilyn Monroe αλλά για ποια  διαμάντια έλεγε άραγε εκείνα της Σιέρα Λεόνε ή της Αγκόλας ή αλλιώς τα ματωμένα ;
Αυτά τα λαμπερά διαμάντια, άλλοτε μικροσκοπικά και άλλοτε σαν ογκόλιθοι σε δαχτυλίδια και κολιέ, οι καλύτεροι φίλοι των κοριτσιών όπως λένε. Όμως άραγε ξέρουμε εμείς τα κορίτσια με ποιο  τρόπο φτάνουν στα ακριβά κοσμηματοπωλεία αυτοί οι μικροί θησαυροί, που  φυσικά  κοστίζουν και  μια περιουσία; Πόσες ζωές όμως  θυσιάζονται για αυτή την ματαιοδοξία μας και για να το πω και αλλιώς γα αυτό το ''ψώνιο'' μας; Πόσοι άνθρωποι και παιδιά εργάζονται σε αυτά τα αδαμαντωρυχεία υπό άθλιες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί , άλλες φορές κάνοντας καταναγκαστικά έργα με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Αυτά τα αθώα πλάσματα που δεν απολαμβάνουν την ανεμελιά της παιδικής τους ηλικίας παρά είναι αναγκασμένα να εργάζονται σκληρά.
Η ιστορία των αδαμαντωρυχείων της Αφρικής όπως πολύ καλά γνωρίζουμε χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο παράνομου πλουτισμού διεφθαρμένων πολιτικών , στήριξης δικτατοριών και απολυταρχικών καθεστώτων και χρηματοδότησης πολέμου.
Είναι τόσο λαμπερά που σε ξεγελούν, που ξεχνάς πώς έφτασαν στα χέρια σου ή μάλλον που δεν θέλεις  να ξέρεις  πώς έφτασαν στα χέρια σου. Δεν  θέλεις να πιστέψεις ότι ίσως μια ζωή χάθηκε για να το έχεις εσύ  αυτό το  υπέροχο δαχτυλίδι και να το ζηλεύουν οι φίλες σου. Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται...
Αυτά τα διαμάντια έχουν έρθει από την Σιέρα Λεόνε, Αγκόλα , Δημοκρατία του Κονγκό , τη Λιβερία και την Ακτή του Ελεφαντοστού.
Οι επαναστάτες πωλούν αυτά τα διαμάντια και τα χρήματα χρησιμοποιούνται για να αγοράσουν τα όπλα ή για να χρηματοδοτήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες τους.
Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι τα χρήματα σου που δίνεις στο κοσμηματοπωλείο πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για να αφαιρεθούν ζωές.
Λεφτά που θα αφαιρέσουν από κάποιους  ανθρώπους το δικαίωμα να είναι ελεύθεροι να έχουν δικαιώματα ίδια με  εσένα που αγόρασες το δαχτυλίδι αυτό για να κάνεις την πρόταση γάμου στην αγαπημένη σου.




Στο πλαίσιο αυτό τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να εμποδίσουν αυτά τα ματωμένα διαμάντια στην παγκόσμια αγορά .
Προσπαθούν να αναπτύξουν μια διαδικασία κυβερνητικής πιστοποίησης γνωστή ως '' διαδικασία Kimberly". Αυτή η διαδικασία απαιτεί κάθε έθνος για να πιστοποίηση ότι όλες οι εξαγωγές διαμαντιών παράγονται μέσω νόμιμων μεταλλείων και μιας νόμιμης δραστηριότητας πωλήσεων.
Όλα τα διαμάντια που εξάγονται από αυτά τα έθνη συνοδεύονται από αυτά τα πιστοποιητικά.
Τα πιστοποιητικά δηλώνουν ότι τα διαμάντια παρήχθησαν , πωλήθηκαν και εξήχθησαν μέσω των νόμιμων μεταλλίων. Η διαδικασία πιστοποίησης αποτελεί για αυτά τα διαμάντια , πρέπει να περιέχει κάθε βήμα μετακίνησης τους , από το ορυχείο στην λιανική πώληση. Οι λιανικοί πελάτες που αγοράζουν ένα διαμάντι ενθαρρύνονται όταν τεκμηριώνεται ότι το διαμάντι τους προήλθε από μια νόμιμη πηγή.
Η διαδικασία Kimberly φαίνεται ότι έχει μειώσει αρκετά τον αριθμό  των ματωμένων διαμαντιών που φτάνουν στην παγκόσμια αγορά.
Οι  χώρες που συμφωνούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία Kimberly δεν επιτρέπεται να κάνουν εμπόριο με τις χώρες που δεν είναι μέλη.




Τα μόνα έθνη που παραμένουν κάτω από τις κυρώσεις διαδικασίας της Kimberly από τον Δεκέμβριο του 2006 ήταν η Λιβερία και η Ακτή Ελεφαντοστού.
Ένας σύντομος απολογισμός σφαγών χρηματοδοτημένων από  τα ματωμένα διαμάντια:
Σιέρα Λεόνε: 10 χρόνια εμφύλιος πόλεμος κόστισε 50.000 ζωές και μισό εκατομμύριο πρόσφυγες.
Αγκόλα:εμφύλιος πόλεμος με μισό εκατομμύριο  νεκρούς και 86.000 ανάπηρους.
Δημοκρατία του Κονγκό: οι συγκρούσεις συνεχίζονται ακόμη και οι θάνατοι που έχουν προκληθεί είναι 2,5 εκατ. άνθρωποι και εκατομμύρια πρόσφυγες.

'Ετσι  λοιπόν την επόμενη φορά που θα είστε σε κάποιο κοσμηματοπωλείο για την αγορά ενός διαμαντιού κοιτάξτε τουλάχιστον να έχει την πιστοποίηση Kimberly για να μην βαφτούν και τα δικά σας χέρια με αίμα....




ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:  http://www.enet.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου